Împăduriri în Piatra Craiului. Locurile unde se va putea campa

În perioada de izolare, cei din Piatra Craiului au reușit să obțină finanțare și să reîmpădurească un hectar de pădure afectat de dăunători. Invitat de Dan Burlac la dialogurile montane Dor de Munte, Mircea Vergheleț, directorul Administrației Parcului Național Piatra Craiului, a vorbit despre proiectele derulate în această primăvară, dar și despre pregătirile care se fac pentru primirea turiștilor din 15 mai.

Am aplicat împreună cu Asociația Administrațiilor de Arii Protejate la acest program inițiat de Ambasada Franței și de Institul Francez din România. Poiectul a inclus mai mulți parteneri, pe lângă administrație și asociație, a fost și Oștea Moșnenilor Rucăreni și Dâmbovicioreni care au proprietăți în interiorul parcului național. Activitatea constă în realizarea unei împăduriri într-o zonă care a fost afectată de gândacul de scoarță. Noi avem documentat totul, există și un film pe care o să-l publicăm, cu pâlcul de un hectar de molizi uscați, în toamna anului trecut. Ei au fost exploatați. Vorbim de zona strictă de protecție a parcului, în zona tampon. Zona a fost eliberată și în primăvara asta am plantat fag și paltin.

Am schimbat practic compoziția de regenerare a pădurii, în loc să venim tot cu molid. Toată zona, începând de la Stâna din Grinzi și mergând până la Table și mai apoi până aproape de Curmătura, ar trebui să fie amestec, nu molidișuri. Toată zona a fost tăiată la începutul secolului trecut și replantată cu molid. Altitudinea e mică însă pentru molid. Facem parte și dintr-un proiect internațional unde suntem o zonă pilot privind circulația mamiferelor mari în zona Pietrei Craiului.

Mircea Vergheleț a vorbit și despre tăierile de lemn care au creat agitație și nemulțumire în rândul comunităților care militează pentru protejarea naturii. El a explicat că, potrivit legii ariilor protejate din România, în parcurile naționale nu se face niciun fel de tăiere. În schimb, în zona tampon sunt permise, cu anumite restricții, anumite tăieri.

Spre exemplu, se pot face tăieri de 10% din volum pe o perioadă de 10 ani. Deci media e de 1% din volumul existent pe an. Bineînțeles că aceste activități nu sunt bine văzute de către vizitatori, dar avem această lege care trebuie respectată. Avem un mozaic de proprietari în interiorul Parcului Național Piatra Craiului, există păduri ale localităților, ale consiliilor locale, ale persoanelor fizice, ale composesoratului și oamenii doresc și ei să beneficieze de pădurea pe care o iau. Compensațiile lor pentru proprietățile din zona de protecție vin destul de greu. Spre exemplu, acum se dau compensațiile pentru 2019, nu știu dacă cele din 2018 s-au finalizat.

Un alt aspect important este că am reușit să introducem 350 de hectare în zona de protecție a parcului, între Fântâna lui Botorog și Curmătura.

Cei care se cupă de administrarea parcului din Piatra Craiului au funcționat în această perioadă cu venituri și cheltuieli reduse, așa că abia așteaptă venirea turiștilor. Au fost făcute deja pregătiri: traseul spre Curmătura, blocat de copaci doborâți de vânt, a fost eliberat, au fost montate noi panouri, reparate cele vechi și au fost refăcute marcajele. Pentru a putea fi evitate aglomerările, șeful parcului național îndeamnă oamenii care vor să rămână peste noapte să evite refugiile și să vină cu cortul.

Regulamentul parcului permite amplasarea cortului în regim de bivuac, de la apusul soarelui la răsărit, oriunde pe potecă, într-un loc potrivit, fără să facă focul. Pot să stea liniștiți în cort. Pentru campat mai multe zile sunt locurile desemnate. La Fântâna lui Botorog este un camping liber, fără plată, unde se poate face și grătar, e și zonă de picnic. Apoi este zona de campare de la cabana Curmătura care este gospodărită de cei de la cabană.

Pentru alpiniști, dacă vor să părăsescă traseele marcate, în zona de creastă, îi rugăm să ne trimită un e-mail și să ne informeze pentru a avea o evidență. În caz de accident, așa putem să ținem legătura cu cei de la Salvamont.

Pe lângă peisajele superbe din Piatra Craiului, drumeții norocoși pot să vadă și speciile deosebite de plante și animale care trăiesc în rezervație. În această perioadă, câteva exemplare au devenit vedete pe internet, cum ar fi ursul Steven (Spielberg) căruia se pare că îi plac camerele de filmat.

Cocoșul de munte a avut perioada de rotit. Au fost și alte câteva apariții un pic mai dese decât de obicei. Am pus un film cu acel țap din prăpăstii. Adică nu e nimic obișnuit să vezi capre negre, dar acum am avut un țap care stătea în drum și nu a schițat niciun gest. Până la urmă a fugit în pădure, dar a fost o întâlnire spectaculoasă. Apoi sunt speciile de păsări răpitoare, care de obicei se feresc de turiști și care acum zburau de foarte aproape când treceam prin zonă. Am văzut mai mulți șorecari decât avioane.

Parcul Național Piatra Craiului este una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din România. Întinsă pe aproape 15.000 de hectare, ea are cea mai lungă (25 km) și înaltă creastă de calcar din țară.

Scris de: Bianca Șomlea

Sursa foto: FB/ Parcul National Piatra Craiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *