St. Anton am Arlberg- leagănul schiului alpin

Te-ai săturat de Zillertal, Ischgl sau Soelden? Ai realizat că schiurile tale ‘race’ mai mult te încurcă decât te ajută și ai trecut în sfârșit la un schi cu un talon mai lat?! Perfect! Poate vrei să arunci o geană peste St. Anton.

Sankt Anton am Arlberg (St. Anton a. A. sau “Stanton”) este cea mai îndepărtată stațiune de schi din Tirol, aflându-se la granița regiunii mai sus amintite cu Vorarlberg. Face parte din domeniul de schi Arlberg alături de Zuers, Lech, Stuben, St. Christoph, Sonnenkopf, Warth și Shroken. Regiunea Arlberg este renumită în special pentru munții mari, zăpada abundentă și practicarea freerideing-ului. Zona atrage anual mii de împătimiți ai schiului în afara pârtiilor din toate colțurile lumii. St. Anton, Lech și Zuers fac parte din concernul Best of the Alps alături de alte stațiuni de top europene.

Schi (on piste)

Zic doar atât: există locuri cu pârtii mult mai frumoase și interesante decât cele din domeniul Arlberg. Dacă vizitezi această zonă, cu siguranță nu o vei face pentru pârtii. Dacă ajungi la 8:30 pe pârtii, ai șansa să te bucuri 2 ore de viraje largi pe pârtii perfecte; mai apoi însă, vei regreta. Pârtiile sunt în cea mai mare măsură înguste, supraaglomerate, cu multe zone abrupte unde se produc adesea ambuteiaje. La final de zi, taluzurile de zăpadă existente pot depăși chiar dimensiunea unei mașini mici. Cele mai late și bine preparate pârtii le-am întâlnit în Lech și Stuben. De menționat ar fi Der Weisse Ring, un traseu de schi tip circuit care străbate cele mai interesante pârtii din Zuers și Lech, dar și prezența pârtiei Kandahar (versant Kappal), unde se desfășoară etape ale cupei mondiale de schi alpin.

Schi/ snowboarding (off piste)

Am lăsat intenționat acest capitol la final pentru a putea detalia în tihnă. S-au scris cărți și ghiduri despre traseele de schi din afara pârtiilor din Arlberg. Îmi va fi imposibil și nici nu intenționez să detaliez aici rute de schi, ci doar să vă deschid apetitul față de această zonă, de altfel unică. Recomandarea mea ar fi să nu vă aventurați singuri în zone de abrupt; vă puteți oricând lua un ghid și vă garantez că veți avea parte de o experiență unică. St. Anton / St. Christoph este prima stațiune de care veți da din vastul domeniu Arlberg. Versantul Rendl oferă condiții excelente mai ales pe vreme închisă, existând mai multe tufe și copaci, vitale ca puncte de reper pe timp de ceață sau ninsoare. Tot aici găsiți și un snowpark. Hinterrendl e una din cele mai spectaculoase coborâri în afara domeniului de schi.

Galzig și Kappal sunt cei mai aglomerați versanți din zonă. Terenul se sparge foarte rapid după ninsoare, dar reprezintă o alternativă bună în zilele închise datorită altitudinii mai mici și prezenței pădurii (puncte de reper). St. Christoph, stațiunea în care austriecii susțin că s-ar fi născut oficial schiul alpin, oferă unul din cei mai spectaculoși și abrupți versanți. Este cu siguranță și cel mai pitoresc loc. Peisajul este copleșitor. Există multe culoare la alegere, după pregătirea și experiența fiecăruia. Terenul se sparge, de asemenea, foarte rapid.

Cel mai spectaculos munte rămâne însă Schindler. Până în acest sezon, accesul se făcea cu un scaun vechi, de 3 persoane. Din acest sezon, o gondolă ultramodernă vă urcă în vârf; n posibilități se deschid, cu zeci de variante. Zona este destul de abruptă și implică mai mult angajament decât altele. Valluga, cel mai înalt vârf din zonă, accesibil cu telecabina, oferă posbilitatea unei coborâri memorabile înspre Zuers. Stuben, o stațiune de foarte mici dimensiuni, are un teren impresionant la dispoziție. Multe filmări despre free schi au fost făcute pe acest versant. Cu adevărat big mountain riding.

Zuers și Lech sunt două stațiuni aflate la o altitudine mare. Lipsa oricărei forme de vegetație le recomandă doar în zilele cu vizibilitate. Traseele de off piste din zonă sunt lungi și uneori mai dificil de accesat. Warth și Shroken sunt stațiuni ce au intrat în domeniul Arlberg abia din sezonul 2013/2014. Sunt similare ca teren cu Lech, însă departe din punct de vedere al peisajului și facilităților. Sonnenkopf este o stațiune orientată spre familii. Un loc (cu pârtii) excelent pentru cei mici sau începători și un paradis pentru practicanții de freeride. E cel mai playful teren din întreaga regiune și zona în care găsești linii neatinse și la 3-4 zile după ultima ninsoare. Majoritatea îl consideră cel mai bine păstrat secret al întregii regiuni. Vă las să descoperiți singuri asta. Mai adaug că în zilele închise, cu ninsori abundente, aveți la dispoziție o pădure uriașă, rară și abruptă, aflată exact sub firul gondolei ce accesează zona. Schiatul în pădure este interzis peste tot în Arlberg. În această zonă este, să zicem, tolerat.

Echipamentul de protecție personal (avalanche gear) este esențial. Nu vă aventurați nicăieri în lipsa lui! Avalanșele sunt frecvente și de multe ori fac victime. Fiți prudenți și, dacă nu cunoașteți terenul, contractați un ghid!

Dacă descrierile de mai sus nu sunt suficiente ca să vă deschidă apetitul pentru a vizita Arlberg, sper ca fotografiile să o facă. O imagine valorează cât o mie de cuvinte!

Ride safe!

Acces

Avion: puteți opta pentru oricare din aeroporturile Innsbruck, Munchen sau Memmingen. Cel mai la îndemâna din România este Memmingen, cu zboruri directe. De acolo, cu mașina închiriată, ajungeți in stațiune în mai puțin de 2 ore.

Tren: există mai multe garnituri de tren ce operează pe ruta București – Viena; de acolo, pe magistrala Viena – Basel, alegeți stația St. Anton. Gara este situată în centrul stațiunii. 

Mașină: cel mai comod mijloc de transport și cel mai la îndemână; din vama Borș până în Arlberg sunt 1.150 km.

Cazare

Cei cu buzunarele adânci și mâna largă vor aprecia enorm multitudinea de design și boutique hotels existente în zonă. S-au dat adevărate ‘concursuri’ de design în ceea ce privește amenajarea anumitor unități de cazare. Dacă dorești lux, uită-te după cazare în St. Anton, St. Christoph, Zuers sau Lech. Pentru cei cu bugete normale, localitățile limitrofe reprezintă cea mai bună variantă. Mare atenție, nici în extrasezon prețurile nu sunt mici. În 2015, stațiunea Lech am Arlberg depășise St. Moritz (Elveția) la capitolul servicii de lux.

Restaurante

Gastronomia e ridicată la nivel de mare artă în regiunea Arlberg. Poți să alegi de la restaurante gen ”împinge tava” până la unele cu stele Michelin.

Wellness

Și la acest capitol, doar superlativ. Există un centru de wellness situat în centrul localității (St. Anton) numit ”Arlberg Well”, cu parcare gratuită chiar în față. Recomand să mergeți acolo la sfârșitul zilei (orele 19-22), pentru a beneficia de o reducere substanțială de preț.

Shopping

În ceea ce privește multitudinea magazinelor de free schi și snowboarding, puține locuri în Europa te vor da pe spate mai tare ca aici. Găsești absolut orice visezi în materie de freeride (schi sau snowboard). Vânzătorii sunt foarte bine pregătiți și te pot îndruma întru alegerea echipamentului perfect. De notat ar fi faptul că din regiunea Arlberg sunt originari clăparii Strolz. În cadrul mai multor magazine vă puteți face la comandă, în baza unei programări prealabile, clăpari custom made, branțuri personalizate și full boot fiting. Prețurile pleacă de pe la 850 de euro. Clăparii Strolz au o foarte veche tradiție în zonă și sunt extrem de apreciați de cunoscători.

Apres ski

Printre puținele stațiuni de schi ale Austriei (alături de Ischgl și Soelden) unde acest fenomen are o foarte mare amploare. Cele mai renumite locuri de distracție sunt ”Mooserwirt” și ”Crazy Kanguruh”. Petrecerile nu se întind totuși mai mult de ora 20.

Tips

În St. Anton există foarte puține locuri de parcare, toate cu plată. Folosește schi-busul pentru deplasare. Ca să ajungi în celelalte stațiuni va trebui să mergi cu mașina; zona denumită Alpe Rauz, aflată dincolo de Arlberg Pass, oferă cel mai bun punct de plecare spre Stuben, Zuers sau Lech și o mare parcare gratuită. Sonnenkopf este accesibil strict cu mașina și are o parcare mare, gratuită, la bază.

Cel mai mare hipermarket din zonă este un ”M Preis” situat în St. Jakob (satelit al St. Anton). Câte un magazin ”Billa” și ”Spar” găsiți și în centrul St. Anton.

Împătimiților de shopping le recomand să viziteze regiunea în perioada sărbătorilor pascale; săptămâna de dinaintea acestora este marcată an de an de reducerea cu 50% din prețul afișat la toate produsele din magazine.

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Text și foto: Radu Solovăstru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *