Kitzbuhel – Etalonul stilului austriac

Sclipind argintiu în armura sa de gheață, Streif-ul se înalță impozant deasupra acoperișurilor, ca un șarpe legendar ce stă la originea faimei cochetei stațiuni tiroleze. O dată pe an, de optzeci de ediții încoace, aceasta găzduiește cea mai intensă și mai urmărită cursă din calendarul Cupei Mondiale de Downhill: Hahnenkamm. În acea zi din ianuarie, zeci de mii de spectatori descind aici, transformând micuța stațiune în cel mai mare festival din lume dedicat schiului.

Însă Kitzbuhel nu se rezumă la atât: oferă un domeniu schiabil de 185 de kilometri, având probabil cea mai modernă infrastructură de schi din Austria și ocupând cu regularitate prima poziție în topul stațiunilor austriece. Profitând de popularitatea stațiunii, administratorii au investit în fiecare an sume uriașe în instalații pe cablu, instalații de zăpadă artificială și în tot ce înseamnă confortul turiștilor. Astfel, reușesc să compenseze atât afluxul mare de vizitatori, cât și altitudinea relativ redusă, domeniul desfășurându-se între 800 și 2000 de metri altitudine.

Domeniul oferă „albastre” lungi și presărate cu locuri de popas, ”roșii” care te îmbie la viraje perfecte și ”negre” provocatoare. Ca pe orice domeniu de această dimensiune, există și pârtii ”de legătură”, adesea aglomerate și neinteresante; însă în jurul lor vei găsi mereu câte o pârtie care să îți întipărească un zâmbet pe față. Domeniul principal este format din zona Kitzbuhel-Kirchberg și zona Jochberg-Hollersbach, unite de o gondolă cu 30 de locuri ce traversează spectaculos valea la 400 de metri înălțime; dacă ai norocul să nimerești una dintre gondolele cu podea transparentă, nodul în stomac e garantat! Accesul pe domeniul principal se poate face cu 7 instalații care urcă din cele 4 stațiuni. Din Kirchberg ai acces de asemenea la pârtia Gaisberg, echipată cu nocturnă și folosită adesea la competiții de slalom și GS la toate nivelurile – de la cluburile locale la Europa Cup – și care găzduiește și o pârtie de săniuș cu nocturnă. Din Kitzbuhel mai ai acces la mini-domeniul Kitzbuheler Horn, situat pe emblematicul masiv stâncos ce domină valea; deși a fost recent îmbunătățit cu instalații moderne, pârtiile de aici sunt relativ scurte.

Dacă mergi la Kitzbuhel ca să încerci faimosul traseu de Downhill Streif, s-ar putea să ai o dezamăgire – multe dintre zonele emblematice ale acestuia, cum ar fi virajul Steilhang sau porțiunea de dinaintea sosirii nu sunt întreținute în afara perioadei competiției. Ai posibilitatea să le parcurgi în regim off piste sau să alegi ceva numit ”Streif-ul familial”, o pârtie roșie lungă, însă fără nimic special, care folosește segmentele ușurele ale Streif-ului și le ocolește, în serpentine, pe cele dificile. Dacă tot ai ajuns acolo, merită însă să mergi până în poarta de start și să te uiți în jos, spre hăul în care se avântă puținii temerari care se încumetă, an de an, să se ia în piept cu Streif-ul.

Asta nu înseamnă că nu vei găsi provocări la Kitzbuhel; ”negrele” 23 și 38 pot să dea de lucru oricui, mai ales după-masa, când sunt ghețoase și aglomerate. Zona înaltă dintre Jochberg și Hollersbach te întâmpină cu niște ”roșii” și ”albastre” absolut delicioase, deservite de telescaune rapide. Nu face însă greșeala să cobori spre Pass Thurn pe ”albastra” 76, pentru că are multe zone plate. ”Roșia” 77 spre Hollersbach este lungă, variată și liberă până la orele după-amiezii. Roșia-albastra 25 are cei mai mulți kilometri și cele mai frumoase vederi de pe domeniu, fiind de asemenea presărată cu localuri de toate felurile, și în plus se încheie cu un apres-ski în aer liber ideal pentru finalul zilei.

Domeniul nu duce lipsă de localuri, unele amplasate în cabane tradiționale, altele în localuri moderne. Noi am ales adesea uriașul restaurant Pengelstein, situat strategic la 1900 de metri, lângă instalația de transfer 3S.

Stațiunea Kitzbuhel este una dintre cele mai șarmante și luxoase din Alpi; centrul său pietonal este mărginit de clădiri istorice în stil tirolez ce găzduiesc hoteluri scumpe, restaurante de top și magazine de lux. Localitățile învecinate oferă alternative mai prietenoase cu bugetul, fără a renunța la confortul accesului direct la domeniul schiabil. Ca în restul Austriei, parcările de la baza instalațiilor sunt gratuite, iar autobuzele între stațiuni sunt incluse în costul skipass-ului și circulă frecvent în timpul zilei.

Farmecul schiului la Kitzbuhel stă în varietatea sa: indiferent de nivelul la care te dai, vei găsi un mănunchi de pârtii la care să revii cu plăcere, iar și iar.

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Text / Foto: Iancu Verdeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *