La Plagne / Paradiski – un paradis al schiului

Paradiski e un nume greu de purtat. Poate fi de-a dreptul apăsător. Adică, dacă ai pus cuvântul “Paradis” în denumirea unei zone de schi, îți asumi faptul că toți cei care vin la tine au deja setat un anumit nivel al așteptărilor. Pe de altă parte, fiecare schior are paradisul lui personal. Sau paradisurile lui. Experiența la schi e foarte subiectivă și e influențată de foarte mulți factori: de vremea pe care o prinzi acolo (soarele schimbă complet întreaga perspectivă, la fel și ceața sau viscolul), de temperatura aerului, de cantitatea de zăpadă, de calitatea ei, de aglomerație, de compania de care ai parte, de atmosferă etc. De aceea, în timp ce mă îndreptam spre La Plagne, mă gândeam la responsabilitatea pe care și-o asumaseră francezii de la Paradiski și mă munceam să nu-mi setez prea sus nivelul așteptărilor. Însă, după ce am petrecut câteva zile acolo, mi-am dat seama că administratorii acestei zone au găsit soluțiile pentru a răspunde așteptărilor publicului: au creat un domeniu complet, complex și, mai ales, diferit. Și încă ceva: e foarte actual, foarte conectat la nevoile și tendințele noilor generații, fără ca generațiile anterioare să se simtă vreun moment excluse.

Paradiski este, ca dimensiuni, al doilea domeniu schiabil din lume, cu 425 de kilometri de pârtii interconectate. Vorbim, practic, de 323 de hectare de pârtii amenajate și de o diferență de nivel de 2000 de metri, de la 3250 m altitudine, la 1250 m altitudine. Doar picioare și inimă să ai! În total sunt 264 de pârtii, deservite de 130 de instalații de transport pe cablu: 12 verzi, 137 albastre, 79 roșii și 36 negre. Sună bine? Stați, că n-am terminat: sunt pârtii pentru toate gusturile, în golul alpin sau în pădure, bătute sau nebătute și mai puneți la pachet trei ghețari și o perspectivă care-ți cam taie răsuflarea.

Paradiski înseamnă trei domenii diferite, dar interconectate: Les Arcs, Peisey/Vallandry și La Plagne. Noi am schiat doar în cel din urmă. Spun “doar” ca și cum ar fi puțin lucru. Ei bine, nu e! Fiindcă vorbeam de diferența de nivel de 2000 de metri, aici se înregistrează, între Montchavin sau Champagny (de partea cealaltă a muntelui), aflate la 1250 m altitudine și cel mai înalt ski-lift de pe Bellcote (3250m). Din cei trei ghețari ai Paradiski, doi sunt aici: Bellecote și Chiaupe. Nu sunt legați printr-un tunel, precum cei de la Solden, dar francezii nu s-au lăsat și au făcut tunelul lor schiabil la La Plagne, ceva mai jos. Mai lung (bineînțeles) decât cel de la Solden și foarte colorat de la luminile de diverse nuanțe atârnate pe tavanul stâncos. Ghețarii nu sunt mari, nu au cine știe ce suprafață schiabilă, dar de sub Bellecote pornește o neagră lungă de tot, până jos în vale. Atenție, însă: cu suprafața neamenajată, e rezervată doar schiorilor foarte avansați. De fapt, multe pârtii de aici, marcate cu cuvântul „Natur” pe hartă, au porțiuni lăsate nebătute. Și negre și roșii. E o chestie interesantă. Având în vedere că schiul off-piste e din ce în ce mai la modă acum, în special în rândul tinerilor, asta e o modalitate de a lua contact cu zăpada nebătută (noi am schiat acolo după trei zile de ninsoare) în condiții de perfectă siguranță, fără capcane, fără crevase sau prăpăstii, fără stânci, fără nimic. Ca pe pârtie, dar în zăpadă mare. Și fiindcă vorbim de off-piste, aici, în zonele dintre pârtii, sunt, efectiv, milioane de posibilități: așa cum le place francezilor, aproape totul e în gol alpin. Iei un ski-lift, îți alegi linia care-ți place și-apoi îți dai drumul. Dar trebuie subliniat pentru iubitorii de schi în afara pârtiilor, că aici se găsește un versant special pentru ei cu un nume rezonant: La Face Nord, sau The North Face, dacă preferați limba engleză. De altfel, cei de la La Plagne se laudă că au pârtii orientate spre toate punctele cardinale…

Revenind pe pârtie, roșiile cele mai interesante sunt mai jos, în pădure. Cu o notabilă excepție: “Mont de la Guerre”, pe partea cealaltă, în zona Champagny. Are aproape 5 kilometri lungime și-ți dezvăluie niște peisaje cum rar ai ocazia să vezi. În golul alpin sunt câteva pârtii negre, câteva roșii (nu foarte multe) și multe albastre. Dar sunt albastre din acelea franțuzești pe care, cel puțin în anumite porțiuni, chiar poți fi rapid dacă alegi un stil ofensiv de a schia. Un plus la toate astea îl reprezintă faptul că poți schia în circuit. Adică să te dai toată ziua, fără să treci de două ori pe aceeași pârtie.  Și, ca să încheiem subiectul, există și un “Stade de slalom”, ca în stațiunile mari. Când am fost noi acolo se desfășura un concurs de Uriaș pentru juniori. După ce au luat porțile, ne-am dat și noi și pot să vă spun că e o pârtie de luat în considerare. De altflel, dacă e să vorbim de competiții, n-a fi La Plagne etapă de Cupă Mondială, dar aici se organizează, anual, cel mai lung Slalom din lume: 4 kilometri și 320 de porți. Participă, la sfârșitul sezonului, 400 de sportivi, inclusiv cei de la vârful ierarhiei mondiale. În 2018 super-slalomul de la La Plagne a fost câștigat de doi deținători de medalii olimpice: Federica Brignone (ITA) la fete și Victor Mufat-Jeandet (FRA) la băieți.

Experiențe unice în paradisul schiului

Cred că am argumentat ideea că vorbim despre un domeniu schiabil complet și complex, mai ales dacă adăugăm și zona de Freestyle, cu de toate, aflată în centrul versantului și o interesantă pârtie de sanie situată tot în centrul acțiunii.

Dar ceea ce-l face diferit se află în afara zonei schiabile. Am descoperit aici câteva idei și câteva lucruri care ies cu totul în evidență. În primul rând, vorbim despre pârtia olimpică de bob, aflată puțin mai jos de Plagne Centre sau Plagne Bellecote, legată de cele două localități prin autobuze. Ei bine, ce bucurii am eu, vă întrebați fiecare. Fraților, este disponibilă publicului larg!!!! În trei feluri: poți să o cobori într-un bob de agrement, de patru persoane, care atinge viteza maximă de 80 de kilometri pe oră, într-un bob de curse, cu pilot, ajungând la 120 de kilometri pe oră sau singur, într-o sanie de viteză, care atinge 90 de kilometri pe oră. Și acum îmi mușc pumnii de ciudă că era închisă publicului când am fost noi acolo…

Tot dependenților de adrenalină le este destinat pilotajul pe gheață cu o mașină Jaguar sau cu un Land Rover. Știu, sunt multe stațiuni de schi care oferă acest lucru, poate chiar cu mașini mai rapide. Dar aici, pilotajul pe gheață este disponibil și copiilor, de la 11 ani în sus. Mie-mi sună a o după-amiază perfectă tată-fiu sau tată-fiică. De asemenea, în zona La Plagne există și un turn de cățărare pe gheață (ice-climbing), cu diverse grade de dificultate, care ajunge până la 22 de metri înălțime.

Dar nu e totul legat de adrenalină. Francezii, romantici incurabili, au găsit aici modalitatea de a oferi niște seri (nopți) absolut speciale, în special cuplurilor. Vorbim despre proiectul “Over the moon”: o mică încăpere, foarte confortabilă și caldă, dotată inclusiv cu un mic spa, a fost creată într-o structură așezată pe un ratrack. Pentru 320 de euro, poți petrece o noapte cu iubita/iubitul în creierul munților și să admirați împreună inegalabila priveliște asupra stelelor la acea altitudine, sau felul în care se dezvăluie Mont Blanc-ul în lumina răsăritului. Micul dejun e inclus.  Pilotul ratrack-ului vă conduce la 2000 de metri altitudine la nouă seara, apoi vă părăsește cu ajutorul unui snow-mobile și revine abia a doua zi dimineață. În rest, ce se petrece la 2000 de metri, rămâne la 2000 de metri….

Pe lângă asta, mai sunt și niște conteiner-e (adăposturi) în care te poți caza, dacă iubești izolarea sau dacă, pur și simplu, vrei să faci lucrurile altfel. Fără ratrack, la altitudini mai normale, dar cu siguranță cu aceleași senzații inedite.

La Plagne – cazare și servicii

Există și altfel de idei care fac din La Plagne un loc deosebit. Idei pentru toți cei care ajung acolo, nu doar pentru cei care caută experiențe altfel. Cum ar fi aplicația YUGE. Te informează, te îndrumă, te ajută să-ți înregistrezi performanțele și creează amintiri prin pozele și video-urile pe care ți le poți face prin intermediul ei. Da, știu, există așa ceva și în alte domenii schiabile. Dar YUGE îți permite să-ți lași portofelul acasă. Dacă-ți introduci datele card-ului bancar în YUGE, poți plăti tot ce cheltui în La Plagne cu ajutorul skipass-ului. Mesele la restaurant, consumația la apres-ski și chiar cumpărăturile pe care le faci. Cumpărături care nu trebuie neapărat să fie foarte costisitoare, căci, la Paradiski, cineva s-a gândit și la asta. Așa cum se închiriază mai peste tot schiuri, clăpari și bețe, sau snowboard și boots-i, la La Plagne se poate închiria și restul echipamentului. Adică pantaloni, geacă de schi sau snowboarding, ochelari etc. Și dacă vă întrebați ce branduri se oferă, aflați că nu vă veți face deloc de râs pe pârtie, pentru că vorbim de Salomon, Scott, Quicksilver, Roxy, Volcom, Peak Performance, Dare2Be șamd.

Ar mai fi multe de spus în ceea ce privește serviciile oferite aici, de la baby sitting (inclusiv creșă) pentru copiii părinților care vor să schieze, până la pachetele all-inclusive pentru începători. Despre restaurante, nici nu are sens să vorbim; sunteți în Franța, mâncarea e bună prin definiție.

Cele 55.000 de locuri de cazare sunt împărțite între mai multe așezări, fiecare cu specificul ei: Plagne Centre, Plagne Vilages, Plagne 1800, Plagne Aime 2000, Plagne Montalbert, Plagne Bellecote, Belle Plagne și altele. N-o sa intru în detalii despre fiecare căci și așa am vorbit (scris) deja prea mult, dar mie, personal, mi-a plăcut maxim Belle Plagne. Este o așezare micuță, situată la 2015 m altitudine, destinată exclusiv pietonilor sau schiorilor. Mașinile se parchează subteran, iar la suprafață, între clădiri, sunt câteva zone în care se poate circula pe schiuri sau pe jos, iar la mijloc, o zonă (tot cu zăpadă pe jos) în care sunt restaurante și baruri cochete, câteva magazine și un centru de închiriere și un supermarchet. Construcțiile sunt mult mai noi decât în celelalte stațiuni ale zonei, sunt construite toate după 1990  și acest lucru se vede: am vizitat câteva apartamente și sunt mult mai mari și mai bine împărțite și dotate față de ce întâlnești de regulă în Alpii Francezi. Toate au orientare sudică, cu un view fantastic asupra domeniului de schi, iar curățenia finală este inclusă în preț (un alt lucru diferit față de restul Franței schiabile). Tot aici există și un spa ultra-modern, cu piscină, saune și toate facilitățile, care se întinde pe 1500 de metri pătrați, deschis chiar în acest sezon. În fine, tot ansamblul îți creează senzația de loc cald, primitor, confortabil și, de ce nu, plin de farmec.

Ar mai fi Plagne Soleil și Plagne Village, cu chalet-uri care, de pe pârtie, păreau drăguțe, dar pe care nu le-am vizitat. Oricum, toate sunt conectate printr-o rețea de autobuze gratuite sau chiar prin gondole care circulă până târziu în noapte (gondola dintre Bellecote și Belle Plagne se oprește la ora 1 noaptea și e gratuită pentru pietoni). În următorii ani, până în 2022, la Plagne Aime 2000 se va construi resortul viitorului. Un concept revoluționar, care propune spații ergonomice, în care totul poate fi schimbat, în care poți să-ți creezi propriul univers mișcând mobilierul modular, cu ascunzători pentru copii și lift pentru servirea mesei în fiecare apartament și cu piscină și magazine sau locuri de joacă în spațiile comune. Să nu ieși de acolo decât pentru schi.

Până una-alta La Plagne rămâne cel mai popular domeniu de schi din lume, fiind vizitat, în medie, de 2,5 milioane de turiști pe sezon. Dacă recitesc ce-am scris mai sus, găsesc și explicația: un loc orientat către familii, dar care nu exclude pe nimeni, dimpotrivă. Un domeniu schiabil complet, complex și foarte diferit.

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Ski Magazine și Outdoor Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Andrei Huțanu

Foto: La Plagne/ Paradiski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *