Cavnic-Domeniul schiabil pentru familiile cu copii

Domeniul schiabil SuperSki de la Cavnic, judeţul Maramureş se află în administrarea familiei Poenaru, două generaţii (tată şi fiică). Am avut plăcerea să o cunosc pe Oana în 2015, când am început să scriu despre schi. Oamenii de la munte sunt puternici şi echilibraţi. Nu par deschişi de la prima vedere, dar ştiu să fie buni la suflet. Cred că pădurea şi muntele te învaţă să fii precaut şi să îţi dezvolţi încrederea de sine.

Cum spuneam, familia Poenar împreună cu copiii s-a înhămat la duce acest proiect foarte mare numit SuperSki Cavnic. Au îmbunătăţit, pe rând, locurile de cazare şi au creat altele noi pe pârtie şi în foarte apropiata vecinătate a pârtiilor.

sursa: Facebook / SuperSki Cavnic

Apoi, au lărgit suprafaţa de schi, au cumpărat tunuri de zăpadă, au refăcut instalaţia de urcare, şi, din 1 decembrie 2017 au şi telescaun pe roşia numită Roata 1. Telescaunul oferă variantă de urcare şi pentru porţiunea albastră a pârtiei Roata 5. A fost vorba, la acea vreme, de o investiţie de peste 300.000 de euro. Odată cu punerea în funcțiune a telescaunului, pârtia principală de coborâre a fost lărgită.

Până în vârful pârtiei, după mai bine de jumătate, la terminarea traseului telescaunului, mai este o porțiune de roșie, pe o variantă de coborâre și una albastră pe partea stângă. Pe amblele, urcarea se face cu telescaunul. Și, tot la capătul telescaunului este amenajat, de două sezoane, un Apres-ski.

După cum se poate observa şi pe hartă, la Cavnic, găseşti porţiuni de pârtii de toate dificultăţile. Lungimea lor nu este una mare, însă acoperă aproape toate preferinţele de adrenalină.

Domeniul schiabil SuperSki Cavnic Roata 1 -nivel mediu- 920m Roata 2 -nivel uşor- 1030m Rainer 1 (Roata 3) -nivel greu- 800m Rainer 2 (Roata 4) -nivel greu -1000m Pârtia Albastră -nivel mediu/uşor -2250m Pârtia Albastră » Roata 2 -nivel uşor -160m Rainer » Roata 1 – nivel easy- 140m Diferenta de nivel 450m Pârtiile „Roata” au o lungime cumulată de 6 km: un traseu pentru începători de 1,9 km, 2,3 km de pârtie cu dificultate medie şi o pistă de 2,1 km pentru avansaţi. Pârtiile pornesc de la o altitudine de 950m până la 1260m cu o înclinare medie de 24%, din care pârtiile uşoare 14%, pârtiile medii 21% şi părtiile grele 33%.

Pârtiile sunt nivelate la standarde europene. Roata 1 intră în funcţiune pentru minim 10 persoane, iar Roata 2 pentru minim 50 de persoane. Porţiunile de pârtie neagră sunt deschise în timpul săptămânii, pe perioada vacaţelor, când se adună multă lume la Cavnic şi la sfârşit de săptămână.

Domeniul schiabil de la Cavnic, SuperSki este unul sigur pentru familiile cu copii. Hotelul şi restaurantul sunt situate pe pârtie, iar vilele în imediata apropiere. Toate instalaţiile de urcare sunt supravegheate, iar regula este simplă: niciun copil nu urcă singur pe telescaun. Şi, staţi liniştiţi, domeniul este îngrădit! Pârtiile roșie şi albastră de la Cavnic, în special cele deservite de telescaun, m-au binedispus în fiecare an. Copilul meu a învăţat să schieze şi să se dea cu placa pe aceste pârtii. La ambele capete ne oprim, măcar o dată pe zi, la câte un ceai sau o ciocolată caldă. De doi ani există şi Gufo Bar, de unde poţi admira pădurea şi munţii din jur.

În ultimele două sezoane nu am mai simţit porţiuni cu gheaţă. Şi de asta, Cavnicul mă atrage. Gheţa, mai ales pe pârtiile din România mă sperie. Am trăit un accident pe o astfel de suprafaţă şi mă crispez, instinctiv.

”Dacă nu ar fi oamenii care să ne ajute să facem şi să păstrăm zăpada, pe pârtiile noastre, nu am mai fi atât de vizitaţi şi apreciaţi. Noi aici locuim, aici ne creştem copiii şi suntem prezenţi în fiecare zi, chiar şi vara. Pârtia trebuie îngrijită şi pe perioada verii. Priceperea, experienţa noastră şi lucrurile pe care le-am învăţat de la alţii, despre domeniile de schi, sunt aur curat”, îmi povestea Oana Poenar într-o după-amiază, la un ceai.

La Cavnic, cum dau gradele cu minus, cum se începe fabricarea zăpezii. Îmi place să-i spun acestui loc, Fabrica de zăpadă şi asta după ce am schiat în 2016, la SuperSki, în 13 martie, la 12 grade. În sezonul 2018-2019, instalaţiile de zăpadă artificială au fost mult îmbunătăţite şi înmulţite:), astfel încât zăpada poate fi produsă în cantitate mai mare într-un timp mai scurt.

În ceea ce privește instalaţiile de cablu, la fiecare urcare cu telescaunul se rețin 2 puncte, față de 1 punct cât reține teleschiul. Tarifele pe oră și pe zile nu s-au modificat în fiecare an, iar ofertele de găzduire în complexul SuperSki Cavnic includ skipass pentru zi.

sursa: Facebook / SuperSki Cavnic

Şcoala de ski
Pe pârtia specială de începători se organizează, în fiecare sezon, cursuri ale şcolii de schi de schi SuperSki. Aveţi la dispoziţie mai mulţi instructori specializaţi pentru schi, placă sau ambele. Printre ei sunt şi premianţi la competiţii internaţionale, dar şi dascăli talentaţi într-ale schiului. În cazul grupurilor de elevi, pentru a oferi calitate, se lucrează pe ateliere, în funcţie de nivelul copiilor (începători, intermediari sau avansaţi), iar capacitatea maximă a unui atelier este de 8 copii//oră.

Cazarea la SuperSki
Singurul inconvenient, la Cavnic, este parcarea ce devine neîncăpătoare în zilele aglomerate ale sfârşitului de săptămână. Parcarea, restaurantul şi locurile de cazare sunt situate la baza domeniului. Variantele de cazare sunt pentru toate posibilităţle. Cele mai ieftine locuri sunt în vile, la aproximativ 200 de metri de hotel, Hotelul Superski cu camere renovate şi mobilate cu corpuri din lemn masiv, cu saună şi sală de sport şi Mountain Apartments Superski cazare de lux, ideală pentru familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *