Interviu: Cristi Mazarache, vicepreședinte al Școlii Române de Schi

Cristi Mazarache
vicepresedinte Scoala Romana de Schi

Ski Magazine: Cristi, spune-ne, te rog, ce este, mai exact, Școala Romană de Schi?

Cristi Mazarache: Școala Romană de Schi este un concept național, unitar, elaborat de Asociația Natională a Școlilor de Schi din România (ANSSR) și Asociația Natională a Monitorilor de Schi din România (ANMSR), ce are ca scop oficializarea sistemului metodic comun pentru predarea tehnicii schiului alpin, promovarea școlilor de schi autorizate și a monitorilor de schi și snowboard atestați. Conceptul se aplică atât în organizarea și desfăsurarea activitătilor de invățare specifică pe zăpadă, cât și în formarea și specializarea monitorilor de schi, snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă.

Ski Magazine: Adică vă propuneți să realizați un standard unitar, oficial, pentru monitorii de schi?

Cristi Mazarache: Școala Română de Schi are deja un aport important în elaborarea proiectului de lege privind exercitarea meseriei de monitor schi snowboard și sporturi de alunecare pe zăpadă, dar și a regulamentului de funcționare a școlilor și monitorilor de schi. A elaborat sistemul metodic de predare a schiului alpin, precum și modulele de curs (pedagogie-psihologie, biomecanică, geografie în mediu montan, etc). Având în vedere relația foarte bună pe care o are cu structuri similare din Franța, Italia sau Anglia, Școala Română de Schi este implicată în proiecte comune care vizează procesul de formare al monitorilor de schi, precum și schimbul de experiență între aceștia. Noile standarde profesionale impun în general un bagaj larg și aprofundat de cunoștințe, nu putem să rămanem doar cu ce știam noi.

Ski Magazine: Cum s-au dezvoltat și, mai ales, cum s-au concretizat aceste colaborări cu structurile similare din străinătate?

Cristi Mazarache: Primele întâlniri după semnarea Memorandumului (MOU) între reprezentanții Școlii Române de Schi, ai Federației Romane de Schi Biathlon și cei ai grupului de lucru din Franța și Italia, au avut loc în luna mai a anului 2013. Discuțiile purtate în baza contractului cadru, au scos în evidență necesitatea implementării unui standard profesional european care să permită monitorilor cu cea mai înaltă calificare să aibă acces pe piața muncii în spațiul țărilor europene, semnatare ale Memorandumului. Țin, insă, să subliniez că dobândirea acestui calificativ este o opțiune personală. În februarie 2015, stațiunea Predeal a găzduit un prim Eurotest desfășurat conform regulamentelor FIS și care a primit un feedback mai mult decât pozitiv. La acest Eurotest au fost invitați și monitori din Bulgaria și de asemenea au participat și monitori membri ai Asociației Monitorilor de Schi Profesioniști din România AMPSR. Ca observatori au fost prezenți Roger Mure Ravaud, director al Afacerilor și Reglementărilor Europene și președinte al Sindicatului Monitorilor de Schi din Franța, Armand Schiele, observator expert Eurotest din partea Franței, Beppe Cuc, președinte al Collegio Nazionale Maestri di Sci, din partea Italiei și Susie Berry delegat tehnic FIS din partea Angliei. Un al doilea Eurotest a avut loc în 2017 în Poiana Brașov, iar pentru acest sezon de iarnă, Eurotestul este programat în 20-21 febr 2018. Pe de altă parte, având în vedere buna colaborare pe care Școala Română de Schi o are cu Ecole Naționale de Ski et d’Alpinism – Franța, în perioada 19-23 ianuarie 2015, Yannick Boucherand și Emannuell Marchand Arvie, profesori ENSA, au afectuat un prim stagiu de curs Eurosecurity în țara noastră, unde au participat 11 monitori care au devenit formatori în această branșă. Pentru completarea cunoștințelor și pentru examinare, profesorii ENSA au revenit în România în perioada 18-27 martie 2015, derulând partea finală a acestui curs. Ținând cont de amploarea pe care o cunoaște schiul off-piste, considerăm absolut necesară pregătirea monitorilor și pe acest segment. Sunt necesare cunoștințe temeinice, dar și asumarea responsabilității în situațiile periculoase, cum ar fi avalanșele sau condițiile climatice deosebite.

Ski Magazine: Voi organizați și Cupa Monitorilor, nu?

Cristi Mazarache: Într-adevăr, Școala Română de Schi organizează Campionatului Național al Monitorilor de Schi „Cupa Monitorilor”, concurs care a ajuns la ediția cu numărul 17 și care a devenit foarte popular în România. La unele etape am avut sii 140 de concurenți din toată țara. Dintre stațiunile care au găzduit acest frumos concurs, în afară de Predeal, amintim Vatra Dornei, Arieșeni, Straja, Voineasa, Poiana Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *