Ioan Valeriu Achiriloaie: vreau să intru în top 30!

Jocurilor Olimpice de Iarnă ce se vor desfășura în februarie, la Pyeonchang, în Coreea de Sud. La băieți, Ioan Valeriu Achiriloaie va aborda probele de viteză, iar Alexandru Barbu pe cele tehnice, în timp ce la fete Ania Caill va concura atât în probele de viteză (Coborâre și Super G), cât și în cele tehnice (Slalom Uriaș), iar Raluca Ciocănel la probele tehnice.

Primul calificat a a fost Ioan Valeriu Achiriloaie, singurul român care a participat în Cupa Modiala în cursele de viteză. El participă acum la a doua Olimpiadă de Iarnă din carieră, după ce la Sochi, în urmă cu patru ani s-a clasat pe locul 46 la Coborâre. Are 27 de ani, este din Brașov, este licențiat în management sportiv la Coventry University din Marea Britanie și, ca sportiv, este legitimat la ASC Corona.

Andrei Huțanu: Ioan Valeriu Achiriloaie, ce îți propui pentru acest sezon?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Vă mulțumesc pentru invitație, în primul rând. Îmi propun să am o participare cât mai bună la Olimpiadă, îmi propun să acumulez cât mai mult, să am niște experiențe mult mai bune decât anul trecut, să vin mai aproape de ei, să arăt tuturor că pot și sunt în stare să fiu un schior de top 30 cât de curând iar acest lucru pot să-l fac și să-l demonstrez numai pe pârtie.

Andrei Huțanu: Ți-ai propus un target pentru această Olimpiadă?

Ioan Valeriu Achiriloaie: În jur de top 30, vreau să arăt că sunt acolo, că sunt aproape, că pot să emit pretenții pentru așa ceva pentru anii ce urmează. Atât la Coborâre, cât și la Super-G.

Andrei Huțanu: Vei concura atât la Coborâre cât și la Super-Uriaș și Combinată alpină?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Este discutabil…Dacă voi apuca să mă antrenez cât mi-aș dori și pentru proba de slalom, voi aborda și Combinata Alpină. În momentul acesta pot să spun că că voi face Coborârea și super-G-ul, dar sunt 50/50 la sută șansă pentru Combinată. Depinde foarte mult de câți oameni vor fi la start. Și la Super-G îmi propun o clasare cât mai aproape de top 30.

Andrei Huțanu: În Cupa Mondială, în acest sezon, ce-ți propui?

Ioan Valeriu Achiriloaie: La fel, să am evoluții cât mai bune și să mă apropiu de ei și să termin cursele în primii 30. Am avut intermediari la unele curse, cum a fost la Kitzbuchel și la Campionatul Mondial de la St.Morritz, unde m-am apropiat real de top 30. Probabil că una dintre cele mai mari probleme ale mele a fost constanța, pentru că nu am apucat să mă antrenez cât mi-aș dori…după cum poate știți nu am avut o echipă cu care să mă antrenez anul trecut, am avut plăcerea să merg numai cu dl. Mihai Bâră în două cantonamente cu echipa lui din Andorra, dar antrenamente specifice de viteză nu am avut anul trecut. Deja pot să vă spun că, în acest an, am avut de trei ori mai multe antrenamente de viteză decât am avut tot anul trecut.

Andrei Huțanu: Vorbeai de echipă. Ce înseamnă echipa lui Ioan Achiriloaie în acest sezon?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Eu încă fac o mare parte din echipa mea, eu încă îmi fac schiurile singur, nu am service-man dar,  față de anul trecut, am plăcerea să îl am alături pe domnul Marcel Frățilă din partea Federației Române de Schi și am ocazia să mă antrenez cu echipe cum ar fi echipa Sloveniei sau a Germaniei. Am colaborări cu ei individuale, din când în când am dreptul să mă alătur acestor echipe. Mai eset în echipă doctorul cu lucrez, domnul Răzvan Melinte de la Mureș, precum  și doctorul Dan Tănase, cu care mai colaborez din când în când, la lotul național. Alți oameni cu alte atribuții nu am în momentul de față, dar cu siguranță, cu cât am să fiu mai bun cu atât voi avea un staff mai mare. Pregătirea fizică o fac cu un preparator din Brașov, domnul Vicențiu Simon iar din când în când, colaborez cu un preparator fizic de la București, domnul Iancu Răchită iar pentru la anul sunt discuții chiar și cu echipa Germaniei pentru o colaborare și pe această parte.

Andrei Huțanu: Vei lua startul la toate etapele de Coborâre și de Super G în Cupa Mondială?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Ăsta este planul până în momentul de față. Dacă observăm că ceva nu este în regulă, o să facem un pas înapoi, o să ratez o cursă, două. Dar, în mod normal, ar trebui să fiu prezent la toate cele șapte etape din Cupa Mondială.

Andrei Huțanu: Vorbeam de echipă, de participări internaționale, de Cupa Mondială, inclusiv etapele de peste Ocean, vorbim și despre antrenamente. Cine te susține?

Ioan Valeriu Achiriloaie: În primul rând sunt susținut de Federația Română de Schi, ei îmi asigură tot ce înseamnă masă, casă, skipass-uri, drum iar Clubul ASC Corona Brașov contribuie și ei destul de semnificativ cu salariul pe care mi-l oferă – din acest salariu pot să-mi iau medicamentație și alte lucruri de care am nevoie ca sportiv, iar anul acesta sunt fericit să anunț că am doi noi parteneri, sponsori dacă doriți, Azomureș, combinatul chimic și Husqvarna din Suedia. Pe această cale le mulțumesc și sunt sigur că ambele sunt parteneriate pe termen lung cu care o să lucrez foarte mult și bine. De asemenea, mă mai ajută și sponsorul de anul trecut, Ortoprofil Tg. Mureș, le mulțumesc și lor.

Andrei Huțanu: Cu ce schiuri mergi?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Blizzard, și pot să zic că sunt niște parteneri foarte importanți, legăturile Market și clăparii Technika, sunt un set-up cu care mă înțeleg din ce în ce mai bine, este deja al patrulea an în care colaborăm și este din ce în ce mai bună colaborarea, din toate punctele de vedere.

Andrei Huțanu: Spuneai înainte să pornesc reportofonul că ai 50 de zile petrecute pe zăpadă din vară până în octombrie. Unde te-ai antrenat?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Am avut un prim cantonament în iunie la Les Deux Alpes,  apoi două cantonamente la Stelvio, în Italia, la mijlocul lui august la Zermatt, iar apoi am fost în Chile, unde am stat trei săptămâni, acolo am avut antrenamente specifice de viteză.

Andrei Huțanu: Când și cum te-ai apucat de schi?

Ioan Valeriu Achiriloaie: A fost dorința lui tata să învăț să schiez și să joc tenis. A zis că sunt două lucruri pe care trebuie să le știu, iar prima oară am schiat la 5 ani, dar a fost doar pentru o zi, nu mi-a plăcut deloc. Știam doar că vreau să merg tare dar nu mă puteam ține pe picioare. La 7 ani am început să schiez mai serios. Schiul de performanță l-am început la 12 ani, atunci a fost primul campionat național, m-am oprit la 20, când am urmat cursurile Facultății din Conventry, Marea Britanie – sport management, iar din 2013 m-am reapucat. Mi-am luat și licența între timp.

Andrei Huțanu: Deci ești licențiat în management sportiv.

Ioan Valeriu Achiriloaie: Exact ceea ce aș vrea să fac după. Să contribui cumva, în continuare, la creșterea schiului alpin din România.

Andrei Huțanu: Cum ai ajuns la cursele de viteză, când ți-ai dat seama că, de fapt, asta vrei să faci și că-ți place mai mult viteza decât probele tehnice?

Ioan Valeriu Achiriloaie: De mult mi-am dorit să încerc, încă dinainte să renunț la schi în 2010 dar, când am decis să revin, am zis că trebuie neapărat să încerc, să văd cum e. Prima probă de viteză a fost coborârea de la Hinterstoder din 2012, decembrie. Mi-a plăcut,  din acel moment  am vrut să merg și la următoarea și la următoarea, restul este istorie.

Andrei Huțanu: Îți dorim să reușești o clasare în primii 30 la Olimpiada din Coreea. Dar orice rezultat obții, ești încă pe un traseu ascendent. Ce urmează în sezoanele viitoare? Mai aștepăm Olimpiade, mai așteptăm participări în Cupa mondială?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Anul acesta a fost decisiv din punctul acesta de vedere. Sezonul 2016-2017 a fost cel în care urma să decid dacă voi continua până în 2022 sau mă opresc în 2018. Pot să vă spun, fără doar și poate, că voi continua până în 2022, cel puțin.

Andrei Huțanu: Multă baftă!

Ioan Valeriu Achiriloaie: Mulțumesc!

Interviu realizat de Andrei Huțanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *