Cum să ne alegem schiurile potrivite

Câți din cei care practică astăzi schiul știu că el a existat acum 4000 de ani și un exemplar găsit în apropiere de Hoting (Suedia) este depus la Muzeul Schiului din Fiskartorper în apropiere de Stockholm?

Pe atunci schiul era întrebuințat la vânătoare. Zeița Skade ajunsese vestită pentru îndemânarea de a trage cu arcul din fugă și din alunecarea pe schiuri. Istoricii cred că se numea Skedja, în numele ei găsindu-se originea cuvântului ski (în limba suedeză Skida iar în norvegiană Ski). Este numai o presupunere, deoarece cuvântul poate deriva și de la suedezul Skrida – a aluneca, a înainta sau de la Skida – bucată de lemn lungă și îndoită.

Pe schiuri la capătul lumii: Patagonia

Schiul modern este legat de evoluția schiurilor, urmărită cronologic de-alungul timpului. În momentul de față producătorii de schiuri încearcă că corespundă exigențelor schiorului în funcție de nivelul de pregătire al acestuia și stilul pe care îl practică.

Cum găsim configurația perfectă?
În majoritatea centrelor de inchiriei echipament de schi sau în magazinele specializate, angajații recomandă schiuri cu 10 – 15 cm mai scurte decât înălțimea utilizatorului, sau chiar cu 20 – 25 cm mai scurte la începători. Adevărul este că nu există o formulă care ar putea determina dimensiunea perfectă pentru fiecare schior. Factori precum înălțimea, greutatea corporală, cunoștințele în schi, oferă un punct excelent de plecare, dar sunt și alte lucruri de luat în considerare.

Categoria de schiuri, tipul de zăpadă, terenul și stilul pe care îl practicați sunt doar câteva din lucrurile de care trebuie să țineți cont. Regula generală este să alegeți o lungime de schiuri cuprinsă între bărbie și nas sau vârful capului sau chiar puțin mai lungi pentru experți. O lungime mai mică face schiul mai agil ceea ce duce la mai mult control la viteze mici, în timp ce schiurile mai lungi vor avea o rază mai mare de viraj și mai multă stabilitate la viteze mari. Schiurile lungi tind să-și piardă manevrabilitatea la viteze mici, iar schiurile scurte tind să-și piardă stabilitatea la viteze mai mari. Ca îndrumare generală, personele mai scunde, mai ușoare și schiorii mai puțin experimentați se vor simți mai confortabil și vor manevra mai ușor un schiu scurt, iar persoanele mai grele, mai înalte și schiorii mai avansați se vor simți mult mai confortabil și vor avea mai multă stabilitate pe schiuri mai lungi.

Următorul pas în alegerea schiului este flexibilitatea acestuia. Flexul schiului ales este cel mai bine determinat de greutatea dvs, nivelul de cunoștințe, cât de agresiv schiați și în ce conditi schiați. Schiurile moi sunt cele mai bune pentru schiorii începători care doresc un schi ușor de controlat la viteze mici și medii și care care necesită mai puțină energie sau tehnică pentru a face schiul să reacționeze când și unde ar trebui. Schiuri cu flex mediu funcționează cel mai bine pentru cei care vor schia la diverse viteze, oferă o anumită stabilitate la viteză mai ridicată, dar rămân ușor de controlat la viteze mai mici. Schiurile grele sunt receptive la viteze mai mari și necesită tehnică pentru a reacționa când și cum ar trebui. Schiurile foarte rigide sunt pentru schiorii cei mai grei și cei mai agresivi.

Scoala de schi Schmitten

Angajații magazinelor de echipament de schi dețin informații destre fiecare tip de schi pe care îl comercializează și vă pot fi de ajutor în alegerem schiurilor. Însă, înainte de a intra în magazine, trebuie să vă răspundeți la câteva întrebări:

Care este nivelul dvs. de cunoștințe? (începător, avansat sau expert)

Cât de des schiați?

Ce tip de teren vă place cel mai mult? ( 90% din schiorii de la noi folosesc părții amenajate)

Dacă este posibil, înainte de a cumpăra testați mai multe tipuri de schiuri pe care le puteți găsi la standurile de test de pe părții. Acest lucru vă dă incredearea că ați făcut o alegere bună.

Scris de: monitor schi Marian Codleanu / Școala de Schi ”2 extreme” – Predeal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *