Testul european pentru monitori, la prima ediție în România

Eurotest Training
Eurotest Training www.jjc-training.co.uk

Interviu cu Petru Grigoraș, vicepreședintele Școlii Române de Ski Eurotestul este examenul care finalizează și atestă, totodată, pregătirea, la nivel european, a monitorului de schi. Eurotestul încadrează, implicit monitorul de schi în categoria cea mai înaltă de pregătire.

Tariful pentru Eurotest este de 170 de lei. Atestarea performanțelor monitorului de schi se obține astfel, pe viață și la nivel european. Înscrieri se mai pot face online pe site-ul Federației Române de Schi-Biatlon. Condițiile de participare la Eurotest sunt: licență de monitor validă în România, purtarea căștii de protecție și dovada plății taxei de participare. Primii monitori de shi din România s-au format încă din 1930 În România, școala Română de ski există de mută vreme, încă din 1930 când s-au format primii monitori de ski. După anii ’90 lucrurile, în domeniu au început să capete amploare.

Petru Grigoraș: Eurotestul este un test de performanță, similar unei competiții de schi de cupă mondială sau europeană. Se organizează cu deschizători profesioniști, calibrați la nivel european, cu delegați tehnici din fiecare stat în care se organizează astfel de euroteste. La nivel european, media de promovare esete la 60-65%. În România, anul acesta, 2015, organizăm prima testare de acest gen. Avem avizul Comisiei Europene încă de anul trecut, însă lipsa zăpezii nu ne-a permis să facem demersurile pentru organizarea propriu-zisă. Pentru că este prima oară când Eurotestul se organizează în România, noi lăsăm să participe toți monitorii de schi, indiferent de nivelul de pregătire pe care l-au obținut pe plan național. După Eurotest, urmează testul numit Eurosecuritatea, necesar doar în anumite situații. Acesta vizează monitorii care trebuie să fie acreditați pentru menținerea securității în mediul montan de iarnă, off piste, de conducerea grupului în afara pârtiei și pentru acordarea primului ajutor în caz de accident pe munte.

În prezent, Școala Română de Schi este compusă din Asociația Școlilor de Schi din România și Asociația Națională a Monitorilor de schi din România. Școala Română de schi este partenera școlilor de profil europene într-un grup de lucru instituit în cadrul Comisiei Europene alături de școli renumite din Europa: Austria, Germania, Franța, Italia sau Elveția. Astfel, formarea monitorilor de ski are loc în baza unui acord internațional cu aceste state, iar ciclurile de pregătire se întind pe durata unui sezon. Odată cu finalizarea acestui capitol urmează examenul de testare național, care se dă sub supravegherea unei comisii naționale, iar apoi, fiecare monitor de ski, dacă este cazul, este atestat oficial de Federația Română de Schi-Biatlon.

Cupa Monitorilor Poiana Brasov 2013
Cupa Monitorilor Poiana Brasov 2013

Reporter: Există situații în care monitorii de schi nu obțin atestarea pe plan național?
Petru Grigoraș: În România există 4 categorii de monitori de schi. Categoria a 4-a, cea mai slabă, este recunoscută doar la nivel național. Categoriile 3 și 2 sunt recunoscute în Uniunea Europană dar numai în baza unor probe compensatorii care depind de nivelul impus de diferitele școli autorizate de schi din Europa. Categoria întâi este recunoscută mutual în întreaga Europă de către toate țările care sunt înscrise, în baza unui memorandum, în grupul de lucru din cadrul Comisiei Europene. Examenele pentru categoria întâi, dar și experiența pe care o are monitorul de schi ajuns la acest nivel sunt identice cu cele ale unui monitor din Austria, Franța, Italia sau Elveția.

Cupa Monitorilor Poiana Brasov 2013
Cupa Monitorilor Poiana Brasov 2013

Reporter: Care sunt costurile la care se ridică o astfel de pregătire ce aduce monitorul de schi până înainte de momentul testării și cum a evoluat, cel puțin în ultimii 5 ani, numărul solicitărilor pentru cursurile acreditate? Mă gândesc în perspectiva dezvoltării oportunităților de muncă în străinătate.
Petru Grigoraș: Numărul monitorilor de schi ce optează pentru cursurile de acreditare este mai mare de la an la an având în vedere și dezvoltarea a tot mai multor școli de schi în majoritatea stațiunilor montane din România. Accesul la curs este condiționat de un test eliminatoriu, iar tariful este de 1.500 de lei, un tarif mic pentru România, mai ales dacă de gândim că în celelalte state europene costurile pornesc de la 3.000 de euro.
La nivel național, pe sezon, se formează, doar în România, aproximativ 100-150 de monitori de schi.

Reporter: Există monitori, pe pârtiile de ski din România care nu au acest curs și totuși predau ore începătorilor la tarife competitive pe piață?
Petru Grigoraș: Din păcate nu am reușit încă să rezolvăm o mare problemă în acest sens. Încercă continuu să demonstrăm la nivel național că nu este suficient să fi absolvit un curs de monitor de schi la o școală oarecare în străinătate și să predai ore de schi pe pârtiile din România având pretenția de a te numi monitor. Va mai dura puțin până când vom reglementa și această problemă. Se lucrează în prezent la o Hotărâre de Guvern care urmează să legifereze și acest aspect, pe plan național.

Sunt, în țara noastră câteva centre de formare a monitorilor de schi care sunt autorizate pentru această ocupație cuprinsă deja în codul meseriilor din România, însă, partea de testare efectivă a monitorilor se face doar de către autoritatea competentă care respectă standardele ocupaționale impuse. Sunt două centre de formare autorizate de Federația Română de Schi și Autoritatea Națională de Calificări, pe Valea Prahovei, la Predeal și în nordul țării la Vatra Dornei.

Toate informațiile oficiale se găsesc pe site-ul scoala-romana-schi.ro .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *