Școala de schi de la Straja, tipic aparte

Scoala de schi de la Straja

Platoul Soarelui vă așteaptă nu doar 800 de m de pârtie luminată, cu teleschi și centru de închirieri, ci și un grup de monitori profesioniști care îți garantează lecții pe care nu le uiți… ca mersul pe bicicletă.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

În stațiunea montană Straja, cei mai mulți monitori de schi sunt foști ortaci pensionați sau disponibilizați de la mină, din Munții Vulcan.
Sűle Dénes este unul dintre cei mai apreciați monitori de schi de la Straja. Dacă vreți să îl întâlniți, întrebați de el la Platoul Soarelui. Toți cei ai locului îl cunosc. El este unul dintre foștii ortaci care nu au acceptat să stea în șomaj sau în pensie de la mină, ci au investit banii, din salariile compensatorii, în echipamente de schi, după care s-au atestat ca monitori.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

Sűle Dénes a fost disponibilizat în 2009, dar nu a vrut să se lase. Pentru el schiul este un nou drum în viață. În 2012, în lunile de iarnă, câștiga cel mult 1.500 de lei, acum…este renumit. Am fost miner, am lucrat 26 de ani în acest domeniu și după ce am ieșit la pensie, la vârsta de 45 de ani, am început această activitate de monitor de schi. Puteam sta liniștit acasă, dar m-am obișnuit așa și nu mai pot să renunț.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

Sűle Dénes: Nu am fost întotdeauna instructor de schi. Am învățat-o pe fiica mea să schieze și de aici a început totul. Fiica mea a ajuns să facă parte din lotul național de schi al României, a fost vicecampioană națională și are în palmares 13 titluri câștigate la concursuri naționale.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

Reporter: Ce înseamnă școala de schi de la Straja, aici pe Platoul Soarelui?

Sűle Dénes: Da, este una dintre cele mai bune pârtii pentru începătorii din țară. Teleschi-ul are o viteză foarte mică, există o pantă medie care este foarte bună pentru începători și sunt vreo 30 de monitori bine pregătiți pentru această meserie.

Reporter: Este mai greu să-i înveți schiul pe cei mici sau pe adulți?

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

Sűle Dénes: Un copil poate să deprindă acest sport de la vârsta de de 3 – 4 ani, este vârsta ideală pentru așa ceva. Deci, un copil de 4 ani, pe parcursul unei săptămâni, la un program de trei ore pe zi, învăța să schieze cu schiurile paralel, fără plug, să urce cu teleschi-ul singur și să coboare singur, supraveghat de noi, fără a avea o viteză foarte mare.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

La copii mai mari, începând de la vârstă de 7- 8 ani, totul durează mai puțin deoarece înțeleg mai rapid ce au de făcut și se pot descurca mult mai bine.
În cazul unui copil de 8-10ani, este mult mai ușor și dacă copilul are aptitudini motrice, este mult mai simplu și după 2-3 zile de schi la un program de 3 ore pe zi, putem spune că acesta stăpânește bine schiul.

Reporter: Am înțeles că aici, la Straja, Școala de Schi nu se termină iarna.

Sűle Dénes: Noi facem și vara antrenament cu copiii care doresc acest lucru, facem tenis de câmp, escaladă și alte activități motrice care sunt foarte utile, iarna, pentru schi. Tenisul este un sport complementar pentru schi, de exemplu.

În aceste tabere de vară vin cam tot aceiași copii care vin aici și iarna și acesta este un lucru bun pentru că-i putem urmări și ajuta pe o perioadă mai lungă și îi ajută foarte mult pe mai departe.

Scoala de schi de la Straja
Scoala de schi de la Straja

La orele de schi sunt și persoane adulte, care vin și caută instructori, iar după ce învață să schieze pleacă pe pârtii din Austria sau Italia. Învățarea acestui sport în România, atât pentru copii, cât și pentru adulți, presupune bani mai puțini comparativ cu alte țări din Europa.

Reporter: Câți elevi ați avut la orele de schi, până acum?

Sűle Dénes: Mii de copii de-a lungul timpului. Din 2015, de instruire pentru performanță se va ocupa fiica mea Timea, care face o școală de schi pentru performanță, cu copiii din Lupeni, în tabere organizate, atât iarna, cât și vara. Cred că este timpul să încep să-i predau ștafeta…treptat.

Scris de: Alina Vasilescu
PHOTO: Titi Nechita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *