Primul om care a schiat pe Everest

Primul om care a schiat pe Everest este şi cea mai în vârstă persoană care a escaladat vreodată acest munte. Performanţa îi partine japonezului Yuichiro Miura. El a schiat pe Everest în anul 1970, iar în 2013, la 80 de ani, a devenit cel mai vârstnic om care a urcat pe acest munte.

6 mai, 1970. Este data la care japonezul Yuichiro Miura a devenit primul om care s-a încumetat să schieze pe muntele Everest. A făcut acest lucru cu ceea ce acum considerăm a fi nişte schiuri vechi şi neperformante. Dar la acea vreme schiurile sale drepte erau tot ce putea oferi tehnologia mai bun.

Pentru a putea schia pe Everest, Yuichiro Miura a trebuit mai întâi să scaladeze muntele. Şi nu oricum, ci cu schiurile în spate. A urcat aşa până la 8.700 de metri (aproximativ 150 de metri altitudine sub vârf). Şi-a pus schiurile în picioare şi s-a lansat pe panta ce pe alocuri era aproape verticală şi, mai grav, era acoperită cu gheaţă. Pentru a-şi încetini viteza de coborâre cu schiurile pe Everest, Yuichiro Miura a folosit o paraşută pe care o trăgea în urma sa.

Chiar şi aşa, după primele 6 secunde de coborâre, el avea viteza de 160 de kilometri pe oră. Încercarea să nu a fost una încununată de succes. Sau nu de succesul de a schia toată ruta planificată. Asta pentru că japonezul a căzut pe versantul acoperit de gheaţă şi a reuşit să se oprească din alunecarea aproape incontrolabilă la mai puţin de o sută de metri deasupra unei crevase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *