Vremea caldă a golit pârtiile

Vremea calda
Vremea calda

Vremea caldă din această perioadă face ca numărul schiorilor şi al snowboarderilor aflaţi la munte în luna ianuarie să fie cu 60 – 70% mai mic faţă de anul trecut. În aceste condiţii, hotelurile şi restaurantele pot pierde peste un milion de euro în fiecare zi.

Conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS), aproape 470 de mii turişti au ajuns în staţiunile montane în luna ianuarie 2013. Chiar dacă tunurile de zăpadă sunt pornite pe majoritatea pârtiilor, aşteptările pentru luna ianuarie 2014 sunt de cel mult 170 de mii de turişti în staţiunile montane. Aşa se face că şi veniturile hotelierilor au scăzut la jumătate în această perioadă.

Cei mai afectaţi sunt proprietarii pensiunilor turistice şi a hotelurilor mici. Aceştia depind aproape în întregime de numărul turiştilor sosiţi la munte în timp ce hotelurile mari îşi întregesc veniturile şi din organizarea de evenimente şi conferinţe. Lucrurile sunt la fel şi în privinţa instalaţiilor de transport pe cablu.

E dezastru în aproape toată ţara. Pentru noi scăderile sunt de 70 la sută ca număr de turişti. Automat, vremea caldă ne-a făcut să avem şi încasări mai mici“, a declarat Eduard Papadopol, directorul Teleferic Prahova.  Vremea neobişnuit de caldă a dus şi la amânarea unora dintre evenimentele sportive programate pentru această perioadă. De exemplu, desfăşurarea concursului de atelaje trase de câini, programat pe 18 şi 19 ianuarie la Lacu Roşu, este incertă.

Organizatorul, A.S. Harghita Mushing Club, a precizat că dacă vremea nu-şi va reveni rapid la normal competiţia va fi amânată până când condiţiile meteo vor permite desfăşurarea acesteia în condiţii bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *