Vadu Crișului: Distracție și adrenalină pe Via Ferrata Casa Zmeului

Vă promiteam în toamnă că o să vă povestim pe larg weekendul petrecut în Munții Pădurea Craiului la invitația echipei de la Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor. Practic un weekend nu îți prea ajunge să vezi frumusețile zonei care este foarte ofertantă din punct de vedere turistic și nu numai, dar, este suficient  să te facă să îți dorești să revii.

Printre nenumăratele posibilități de aventură din zonă, pe lângă trekking, mountain bike, speoturism sau rafting se numără și posibilitatea parcurgerii câtorva trasee de via-ferrata, un sport mai nou introdus la noi în țară și care este un fel de escaladă pe stâncă dar pentru non-alpiniști. Cu alte cuvinte, se alege un perete de stâncă, de regulă situat  în niște chei sau într-un defileu, se amenajează și se echipează cu scărițe, pitoane, cabluri, traverse sau scobituri  și se parcurge echipat corespunzător. Despre echipamentul de via ferrata v-am mai vorbit dar vi-l reamintesc pe scurt: ghete ușoare cu talpă aderentă, haine lejere, ham de cățărare, kit de via ferrata ( lonje și 2 carabiniere cu deschidere rapidă), cască și mănuși de ciclism.

Așa că, după cum vă spuneam, într-un frumos weekend de toamnă, am decis să testăm un astfel de traseu amenajat în defileul Vadul Crișului. Când am fost întrebat pe care vreau să-l parcurg, am răspuns, fără să ezit –pe cel mai greu. Că deh, fusesem de multe ori în Dolomiți unde sunt zeci, dacă nu sute de astfel de trasee de via ferrata. Dorința mi-a fost îndeplinită și aflu că vom parcurge, împreună cu Mihai Olenici- ghid montan de la CAPDD Bihor via ferrata Casa Zmeului. 

Pentru cei care practică escalada sau cățărarea pe stâncă, via ferrata este o joacă, ceva ușor și fără prea mari provocări, eventual doar pentru distracție. Dar pentru un turist obișnuit doar cu drumeția pe potecă, un astfel de traseu poate fi provocarea vieții lui. Însă, chiar dacă nu e recomandat pentru cei cu rău de înălțime, merită, măcar o dată în viață, o astfel de experiență. 

Traseul nostru este situat  în Defileul Vadul Crișului și a fost amenajat în anul 2017  de către  Serviciului Județean Salvamont – Salvaspeo Bihor, finanțat de Consiliul Județean Bihor. Are o lungime totală de 215 m, o diferență de nivel  de 150 m  iar gradul de  dificultate este C, adică mediu. 

Accesul la via ferrata este ușor. Pornind de lângă terenul de sport din satul Vadu Crișului, poteca cea mai scurtă de acces este pe lângă linia de cale ferată care traversează defileul. Intrarea se face în dreptul indicatorului cu Peștera Casa Zmeului, pe o potecă scurtă. În câțiva metri ajungeți la baza stâncii și începutul traseului de via ferrata.

Traseul este destul de vertical în prima parte, cu unele zone surplombe, de aceea poate părea la început cam greu. Dar, odată ce începem să urcăm , ne obișnuim cu senzația de suspendare aeriană și începe să ne placă. Este important să fim atenți, să folosim corect kitul de via ferrata și să fim în permanență asigurați. 

După o urcare verticală de circa 50 de metri, trecem un vâlcel iar apoi urmează două porțiuni succesive a câte 25, 30 de metri. Cam la 150 de metri de la plecare  ajungem la  puntea suspendată de lemn, care are o lungime de 25 m, loc perfect de făcut fotografii memorabile. După traversarea podului, urmează o verticală, un mic turn de 15 m după care traseul se termină în pădure.

A trecut aproximativ o oră de la începerea traseului, iar după alte 30 min, ajungem înapoi în parcare, de unde am plecat.

Via ferrata Casa Zmeului se poate parcurge de persoane cu vârsta minimă  de 16 ani; iar sub 16 ani doar cu însoțitor adult cu experiență. Perioada optimă este mai – octombrie, evitând perioadele ploioase când stânca devine alunecoasă.

Dacă stăm cel puțin 2 zile în zona, atunci merită parcurse încă două trasee de via ferrata , aflate în apropiere: Mocănița-Peretele Zânelor  și Montană Land.

Text/Foto : Dan Izvoreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *