Cum să-ți alegi rucsacul

O plimbare, o excursie, o ieșire în natură sunt activități care, se presupune, le alegem pentru a ne înfrumuseța viața. În aceste activități, pe care le voi numi “proiecte outdoor”, un lucru face diferența între reușită și eșec – INFORMAREA.

Fie că mergem la munte, fie că mergem la mare, fie că vizităm un oraș, haideți să ne oferim câteva minute în care să ne pregătim, în așa fel încât să nu avem nici o surpriză neplăcută. Nu ne mai putem plânge de lipsa informațiilor.

De cele mai multe ori este nevoie doar de un “click” pentru a afla toate amănuntele necesare despre un loc sau altul. Echipamentul necesar, accesul, starea vremii, numărul de urgență, obiectivele de interes, sunt doar câteva din informațiile de care trebuie să ținem cont în pregătirea unui proiect outdoor.

Unul dintre elementele importante în reușita proiectelor noastre  este echipamentul. O piesă esențială din echipamentul necesar, un lucru care, cu siguranță, nu poate lipsi este  rucsacul

În toate proiectele noastre outdoor, acest “recipient” este necesar pentru a transporta, depozita și securiza toate piesele care constituie bagajul nostru nostru. Haine, obiecte de igienă personală, mâncare, valori, toate trebuie să își găsească locul în rucsacul nostru. În cele ce urmează voi încerca să dau câteva sfaturi pentru cei ce doresc să achiziționeze un rucsac. Sfaturile le-am organizat în doi pași:

Pasul I – Alege rucsacul pentru nevoile tale

  1. Când alegem un rucsac trebuie să ne gândim la durata proiectului outdoor. În funcție de ceea ce dorim să facem, alegem dimensiunea, în litri, a rucsacului. Pentru o excursie de o zi, maxim două, vom alege un rucsac de 20 – 25 litri. Pentru o excursie de 2-3 zile, vom alege un rucsac de 30 – 45 litri.  Pentru proiecte outdoor de peste 3 zile vom alege un rucsac de peste 50 litri. Dacă, în schimb, ne dorim un city break, vom alege un rucsac comod, de litraj mai mic, cu bune sisteme de închidere (în unele orașe sunt persoane curioase care doresc să vadă ce avem noi în bagaj și sunt atât de timide încât nici nu ne cer acordul).
  2. Alegerea neinspirată a unui rucsac ne poate încurca rău. Pentru a contracara acest lucru trebuie să ne gândim și la ce mijloace de transport vom folosi. Dacă alegem să zburăm cu avionul, rucsacul nostru trebuie să se integreze în dimensiunile cerute de compania de zbor. Dacă vom călători cu trenul, vom avea un rucsac bine securizat. Dacă vom călători cu mașina sau cu bicicleta vom adapta dimensiunea, rezistența și forma rucsacului nevoilor noastre.
  3. Dimensiunea, forma și accesoriile se pot diferenția în funcție de ceea ce vrem să facem și când dorim să facem… Dacă dorim să facem o tură la munte pe timp de iarnă, vom alege un rucsac bine echilibrat, cu un litraj mai mare, astfel încât să încapă și echipamentul de iarnă. În acest caz nu trebuie să lipsească nici accesoriile pentru prinderea echipamentul necesar accesului în zone cu zăpadă.

Pasul II – Alege rucsacul cel mai rezistent

  1. Materialele din care sunt construiți rucsacii sunt foarte importante. Avem nevoie  de rucsaci care să ne protejeze bagajul de umezeală dar care să fie și foarte rezistenți. Materiale precum Cordura, GoreTex, Event sunt des folosite în producția de rucsaci. Sunt materiale foarte rezistente la apă dar și la abraziuni. De asemenea, la achiziția unui rucsac trebuie să verificăm și cusăturile, pentru că,  de multe ori, acestea sunt punctul slab. Pentru a avea un rucsac bun, cusăturile trebuie să fie rezistente și să fie lipite (o metodă prin care se securizează cusătura cu o folie de material, astfel încât să nu treacă ploaia). Recomand achiziționarea unei huse de protecție a rucsacului, care se poate folosi atât pe ploaie cât și în zone cu foarte mult praf.
  2. Fermoarele, chingile și cataramele rucsacului sunt extrem de importante. La achiziție trebuie să verificăm fiecare chingă, să deschidem și să închidem toate cataramele. Fermoarele sunt, de asemenea, foarte importante. Sunt de preferat cele de plastic, cele de metal sunt mult mai grele și ruginesc. Verificați ca fiecare fermoar să aibă, în spatele lui, o protecție de material impermeabil.
  3. Spatele și bretelele fac diferența la un rucsac. Spatele rucsacului trebuie să amortizeze încărcătura, să permită trecerea aerului, să ofere o susținere cât mai bună, să protejeze spatele. Bretelele trebuie să se adapteze formei anatomice a corpului, să fie suficient de late, să nu ne jeneze și, tot pentru confort, ar fi recomandat să fie căptusite. 

Întotdeauna, dacă sunteți nesiguri în achiziția unui produs, cereți spijinul specialiștilor din magazin, iar dacă produsul nu este cel așteptat de dumneavoastră, nici ca și calitate, nici ca și utilitate, nu ezitați să îl returnați în termen.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *