Toma Coconea: activitățile outoor și viața la munte mi-au întărit imunitatea

Toma Coconea, singurul sportiv ca a participat la toate edițiile Red Bull X-Alps, cea mai dură competiție de anduranță din lume, a vorbit la Dor de Munte despre activitățiile outdoor care se vor putea practica în perioada următoare. Atlet și instructor, el spune că cele mai multe cereri pe care le-a primit anul acesta au fost pentru zborurile în tandem cu parapanta.

Simt că mulți vor să facă acum lucruri pe care nu le-au făcut niciodată. Am solicitări foarte multe pentru zborurile în tandem. Eu cred că vara asta va fi un număr considerabil de turiști. Oamenii fiind precauți, nu cred că vor pleca în număr foarte mare în străinătate.

Acum două săptămâni s-a dat liber la zborurile în simplă comandă și acum așteptăm zilele astea să vedem ce se întâmplă și cu zborurile în tandem. Dacă în prima fază am avea mască și, cum zburăm noi mai departe de viața urbană sau aglomerație, nu ar trebui să fie probleme.

Atletul și-a petrecut această perioadă în Parâng, unde alături de colegii de la Salvamont, a pregătit traseele pentru turiștii iubitori de munte.

Dacă totul merge normal și voi deschide tersa din iulie încolo, am posibilitate ca prin fotoliile pe care le am pe terasă, să le distanțez. Dar aș fi vrut să organizez niște evenimente, niște concerte pe sfârșit de weekend, concerte de folk, dar se pare că nu vor ieși aceste planuri. Cabanele sunt pregătite, acum toată lumea e în stand-by.

La noi e mai populată zona, dar nu de urși sau animale sălbatice periculoase, ci de căprioare. Am văzut mai multe căprioare ca niciodată. Cred că se va merge mult cu cortul iar aici este loc, chiar la intrarea în stațiune și unde am și terasa, este un platou mare, ferit de vânt, loc drept. Mai sus de refugiu Salvamont este un platou, unde este și o cișmea, iar mai departe pe traseele din Parângul Mare, spre lacuri, sunt zone. E refugiul de la Cârja. Locuri de campare se găsesc și pe marginea lacurilor glaciare.

Avem Cheile Tăii, sunt niște chei frumoase pentru cățărare. Avem Cheile Roșii, trase frumoase care au legături cu Rânca, cu Transalpina, Șureanu. Reteazat nu e departe. Recomand ca traseu ușor Parângul Mic.

sursa: FB/Domeniul Schiabil Parang

Șansele ca anul acesta să fie organizate competiții sunt minime. Chiar și în lipsa concursurilor, Toma Coconea crede că antrenamentele constante sunt extrem de importante.

Motivația nu ar trebui să lipsească nici pentru alergători montani, nici pentru noi. E vorba aia, că nu îngrași porcul la Crăciun. Va trebui să fim tot timpul în priză și antrenați. Pentru volumul și experiența dată de antrenamente rămâne și la anul. Eu trebuie să fac zboruri de cross country și să mă pregătesc intens, ca și cum ar fi competiția peste o lună. Trebuie să fiu tot timpul în priză și în antrenament. Să pierzi condiția fizică… asta o recuperezi foarte greu.

Toma Coconea și Tibi Ușeriu

De 5 mai m-a sunat de ziua mea Tibi Ușeriu să mă felicite. Lucrează mult în perioada asta, au fost activi. Au fost și când au fost problemele astea la Suceava, au făcut donații. Și Tibi e conștient că antrenamentele intră într-un mod de viață. Cea mai grea pentru un corp obișnuit să facă efort fizic, ar fi recuperarea după o pauză totală.

Eu iubesc foarte mult ceea ce fac. Pentru cei care sunt la început și acum descoperă, le spun că sportul outdoor e foarte sănătos, îți crește imunitatea. Eu nu pot să spun că am fost cu probleme medicale în ultimii ani. În general, de când am viața asta activă și la munte, imunitatea mea este destul de bună și nu mă îmbolnăvesc. Asta mă ajută foarte mult și simt că mă menține tânăr. Mi-ar fi foarte greu fără mișcare, fără sport.

Află aici regulile de practicare a sporturilor în aer liber, explicate, la Dor de Munte, de ministrul Sportului, Ionuț Stroe.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Mai multe detalii, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

sursa foto: FB/Toma Coconea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *