Dor de Munte. Situația traseelor din Bucegi

sursa: FB/Bucegi

Mai e puțin până când ne vom putea bucura de drumețiile pe munte, iar salvatorul montan Ciprian (Cipi) Aldea ne-a povestit în detaliu cum se prezintă traseele din masivul Bucegi. Invitat la dialogurile montane Dor de Munte, el ne-a recomandat cele mai bune rute și activități pentru perioada aceasta.

Ciprian Aldea

Traseele turistice, cele marcate, la peste 1.800 de metri, mai au zăpadă și gheață în porțiunea superioară, mai ales în partea nordică a masivului Bucegi. Pe văile de abrupt situația e puțin diferită în partea de nord, pe Valea Cerbului, Valea Morarului. Unele dintre ele prezintă niște cornișe destul de mari care, odată cu încălzirea vremii, este posibil să se rupă și astfel să se declanșeze avalanșe destul de mari. În Valea Albă și în Valea Morarului am văzut niște cornișe foarte mari, pe Valea Cerbului nu erau cornișe, dar era destul de multă zăpadă.

Când am fost pe vârful Omu am vorbit cu meteorologul de serviciu, Alexandru Bălan, care mi-a spus că duminică, atunci când a fost gradul de avalanșă, erau 3 din 5 posibile, deci însemnat.

Cipi Aldea recomandă iubitorilor de munte trasee ușoare. Cei care vor însă să se aventureze, trebuie să aibă la ei echipamentul necesar.

Traseele care nu ajung pe platolul Bucegi, cele de la baza muntelui până la cabana Izvoare, Gura Diham, Diham, cam acestea ar fi traseele care la ora de față nu prezintă absolut niciun risc. La cabana Omu încă e foarte multă zăpadă. Drumul de la Babele până la vârful Omu se face pe drumul de iarnă, pe deasupra Cerdacului și cu echipament de iarnă. Cu bocanci, parazăpezi, pioleți și, eventual, și colțari.

sursa: FB/Parcul National Bucegi

Padina sunt în serviciu, sunt prezenți acolo, probabil că după data de 15 vor fi turiști care vor ajunge acolo cu mașina. Oficial, știu că drumul prin Moroieni este deschis. Nu am reușit să aflu informații despre drumul de la Dichiu.

Avem una dintre cele mai mari zone de cățărat din țară. Pereții sunt curați de zăpadă, doar că pe retragerea de pe trasee, în partea superioară, încă este zăpadă.

La mountain bike, sunt foate multe trasee care se pot face aici jos, la baza muntelui. Deocamdată platoul Bucegi nu este accesibil cu bicicleta.

sursa: FB/Parcul National Bucegi

Din 15 mai, s-ar putea să funcționeze și telecabina Bușteni, care leagă orașul de platoul Bucegilor-cabana Babele.

Am vorbit cu șeful de zonă de la telecabina Bușteni și mi-a spus că din data de 15 mai, dacă condițiile meteo vor permite, vor da drumul cu public, dar la capacitate redusă. Adică de la 20 de oameni cât intrau înainte în telecabină, vor face urcări cu 9 persoane, cu distanțarea socială impusă, cu măști și toate lucrurile care sunt în vigoare.

La finalul dialogurilor montane a fost difuzat filmul expediției din Pamir, făcută de Cipi Aldea în 2017. Acesta poate fi văzut aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *