Competițiile montane, în stand-by

Anul 2020 va fi, cel mai probabil, lipsit de competiții montante, iar anul 2021 stă și el sub semnul întrebării. La dialoguri montane Dor de Munte, sportivii Andrei Țale și Radu Milea, ultramaratoniști de trail running, au vorbit despre marile evenimente sportive din țară și din străinătate și despre cum s-au adaptat la noua situație.

Radu Milea și-a început anul în Portugalia, unde timp de două luni s-a antrenat pentru noul an competitional. Un efort zadarnic, crede sportivul, în condițiile în care concursurile de alergare montană din acest an sunt puse sub semnul întrebării din cauza pandemiei de COVID-19. Radu este înscris la celebrul ultramaraton montan Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) și așteaptă, luna aceasta, vești de la organizatori.

sursa: FB/Radu Milea

Sunt multe de luat în considerare. În primul rând e amploarea, sunt participanți din 70-80 de țări. Vorbim de peste 10.000 de persoane. Sunt 8.000 de persoane înscrise, dar lumea vine cu prieteni, cu familia, cu copiii. Estimez chiar până la 20.000 de persoane în perioada respectivă, în valea Chamonix-ului.

Fiecare probă are cam 1.000 de participanți la start, înghesuiți în niște țarcuri. Îmi aduc aminte de cozile celebre de la ridicarea kit-ului. Acolo, din câte știu, guvernul va permite astfel de evenimente doar după 1 septembrie. El ar trebui să înceapă undeva în 29 august. Dar există un precedent, Turul Franței, a fost amânat din iunie-iulie, pentru final de august-început de septembrie. Eu însă nu îmi dau seama cum poți gestiona așa ceva.

Cei doi ultramaratoniști spun că așteaptă apariția unor reglementări mai clare din partea guvernului.

Eu cred că vor fi ceva competiții, dar se vor schimba ca volum și ca număr de participanți. Nici sponsorii nu mai au puterea financiară să susțină competițiile sportive. Pe mine mă atrag cursele cu participanți mai puțini, spune Andrei Țale.

Eu zic că nu trebuie făcută o diferență între concursuri cu 100 de particpanți, 200 sau 500 pentru că riscul de a răspândi viruslui și de a infectata persoane e la fel de mare și la 100 de persoane, și la 500. E de ajuns ca una-două persoane să-l aibă și să fie asiptomatice. Nici un organizator nu poate și nu ar trebui să îiși asume că niciun participant nu va fi infectat cu coronavirus, susține Radu Milea.

sursa: FB/Andrei Tale

Sportivii încearcă să se adapteze la noua realitate. În lipsa competițiilor, planul lor este să se bucure de munte și de exploareare unor noi trasee.

Încerc să ies în alți munți, să alergăm în altezone, în munții Făgăraș, Măcin. Vrem să încercăm viața cu autorulota și încercăm să dormi în mașină, ai duș, ai tot ce îți trebuie înăuntru. Cort, autorulotă și poate chiar refugii montane. Depinde cât de multe persoane for fi pe munte – Andrei Țale.

Vezi aici dialogul cu Teofil Vlad, ultimul alpinist român care a ajuns pe Everest.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Emisiunile sunt transmise în direct, pe Facebook, iar discuțiile sunt menite să aducă clarificări asupra modului în care vom putea merge pe munte după 15 mai. Mai multe detalii, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *