Cabana Mălăiești îi așteaptă pe iubitorii de munte

Cabana Mălăiești din Munții Bucegi, una dintre cele mai iubite cabane din România, își așteaptă turiștii. Proprietarul ei, salvatorul montan Ion Adămuță, a făcut toate pregătirile necesare pentru a-i putea reprimi pe iubitorii de munte în siguranță. La dialogurile montane cu Dan Burlac, Dor de Munte, el a vorbit despre planurile mari de viitor și despre cât de mult s-a regenerat natura în lipsa oamenilor.

Ion Adămuță

Lucrăm doar în familie. Sunt eu, soția și copii. Noi am zugrăvit totul, am dat cu dezinfectant. Lenjerii, saltele scoase, dezinfectate cu soluție. Suntem la zi. La noi în Bucegi cea mai mare problemă e apa, mai ales la cabanele din zona de creastă. De exemplu, anul acesta cum am avut și zăpadă mai puțină și cum nu prea au fost ploi nu știu dacă va curge apa pe pârâu. Noi avem rezervoare, o chibzuim, dar trebuie să ne ajungă până la finalul anului. Pentru spălat, ultima apă de ploaie.

Cu vijeliile din iarnă au căzut brazii și acum am mai început să decongestionăm potecile, să le curățăm. Mai refacem ceva marcaje. Traseul e destul de bun, mai am câteva porțiuni de amenajat și vreau să fac din Râșnov-Mălăiești și o pistă de biciclete, care să vină până sus.

Vrem să amenajăm și ceva concursuri. Să vină din Râșnov până la Mălăiești pe bicicletă, lasă bicicleta, să meargă pe poteca Omu, să vină pe vârful Scara- Șaua Țigănești pe jos, ia bicicleta și sosirea înapoi la Râșnov. O tură de o zi, frumoasă – cabanierul Ion Adămuță.

sursa: www.viziteaza-romania.com

Oamenii au început deja să sune pentru rezervări, însă cabanierul spune că până în 15 mai nu poate da speranțe turiștilor că se vor putea caza. Continuă însă pregătirile și a gândit chiar și noi rețete pe care să le adauge în meniu, cum ar fi fuduliile de curcan cu ceapă albă.

Înainte să înceapă pandemia, noi așa am hotărât: mai bine închidem și stăm liniștiți. Părerea mea că chiar dacă se mai amână o săptămână sau două după 15 mai, să zicem până la 1 iunie, tot răul e înspre bine, pentru că nu o să fie riscul atât de mare.

Eu am o altă mentalitate. Nu am fost niciodată sluga banului. Sunt pierderi, dar pierdem în viață mult mai mult și decât să pierzi sănătate… aia e cea mai mare valoare a unui om.

Mâncarea este o problemă. Va fi o servire a mesei în prima fază, poate. Va trebui să fie veselă de unică folosință, deși asta înseamnă mai multe gunoaie. Toată mizeria o selectez și o duc pe cai. La noi știți, e singura cabană unde se ajunge doar cu piciorul.

Acum mai am 5 camere de terminat. Vreau să fac cea mai frumoasă cabană din România. Sunt 94 de locuri de cazare dar încerc, dacă termin și camerele acestea, să nu primesc mai mult de 50-60 de persoane.

Perioada de izolare pentru oameni a fost o gură de aer proaspăt pentru animale. Cabanierul spune că zona sălbatică în care se află cabana este acum și mai fascinantă.

Cu liniștea asta sunt mai multe animale. Și cocoșul de munte a început rotitul, se plimbă în jurul cabanei. Caprele negre vin până lângă cabană, urșii tot așa. După ani de zile, am văzut iarăși o familie de râși.

Fiecare clipă e altfel și de munte nu o să te saturi niciodată. În fiecare dimineață e un alt răsărit, alt peisaj, chiar dacă îl vezi de 1000 de ori, de 100 de mii de ori, parcă totul e schimbat.

sursa: FB/Cabana Mălăiești

Cabana Mălăiești se află în Munții Bucegi, la 1720 m altitudine. Prima cabană, terminată în 1882, a fost inițial pichet de grăniceri, iar mai apoi casă de adăpost turistic. În 1918 a fost luată de avalanșă și reconstruită. A funcționat până în 4 martie 1998, când a ars și a rămas ruină. În 2005, actualul proprietar, Ion Adămuță, a cumpărat-o după ce a fost scoasă la licitație de primăria Râșnov. El a ridicat actuala cabană care îi adăpostește pe care care ajung în zonă.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *