Cele mai frumoase zone de escaladă din România. Cheile Turzii

Escalada este unul dintre sporturile care a prins foarte mult în ultima vreme. Expansiunea acestui sport se poate observa și în numărul, în continuă creștere, al practicanților, dar și în dezvoltarea zonelor de escaladă, atât cele “cu tradiție”, cât și a unor zone noi, cu foarte mare potențial.

În ultimii 10 ani s-au amenajat sute de trasee noi în toată țara, s-au organizat zeci de competiții sportive, s-au deschis săli de escaladă în aproape toate orașele mari din România. Practicanții de escaladă au la dispoziție mii de kilometri – pe verticală, pentru antrenament și performanță. 

În următoarele articole vom  prezenta cele mai importante și interesante zone de escaladă din țară noastră. Vom urmări câteva puncte: accesul și cazarea în zonă, numărul de trasee, siguranța acestora, diversitatea lor și, nu în ultimul rând, frumusețea zonei și activitățile adiacente pe care le oferă.

Prima dintre zonele pe care o prezentăm este Cheile Turzii: defileu de aproximativ 1600 m lungime, tăiat de râul Hășdate, este considerată una dintre cele mai importante zone de escaladă, nu doar în România, ci și în estul Europei.

În Cheile Turzii se poate cățăra, în condiții bune, începând din luna martie până în luna noiembrie. Pentru iubitorii de escaladă hibernală, există trasee ce se pot parcurge și iarna.

Cheile Turzii este rezervație naturală din anul 1938, existând peste 900 de specii de plante și peste 60 de specii de animale și păsări.

Stânca este calcar, fapt care a permis amenajarea atât a traseelor cu asigurări fixe, cât și a traseelor cu asigurări mobile.

1. Accesul și cazarea în zonă

Cheile Turzii se află la 15 km de Turda și la 42 de km de Cluj-Napoca. Din Turda se intră pe DN75 (Turda-Câmpeni), cu ramificație spre Cheia. Din localitatea Cheia se mai parcurg încă 4 km, pe un drum asfaltat, până în Cheile Turzii. Aici, primăria comunei Mihai Viteazu a început amenajarea unei parcări.

Un alt drum de acces este pe E60 (DN81) spre localitatea Tureni, până în satul Petrești. Din Petrești trebuie să parcurgem un drum de macadam până unde putem parca mașina. De aici până la intrare în Chei mai avem aproximativ 5 minute.         

La ambele puncte de acces în defileul Cheile Turzii există locuri unde se încasează taxa de intrare în rezervație. Prețul este de 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.

Cazarea în zonă este destul de precară. În zona de acces Cheia, avem Cabana Turistică Cheile Turzii care, din păcate, funcționează și nu prea. Există două campinguri, unul în zona de acces Cheia și unul în zona de acces Petrești. În aceste campinguri găsiți atât căsuțe, cât și locuri de amplasat corturile și rulotele. Nu recomandăm camparea în alte zone, neamenajate.

În zona de acces Cheia, puteți mânca la mini-restaurantele deschise în zonă și la restaurantul Cabanei Turistice Cheile Turzii. În zona de acces Petrești, masa se poate lua la campingul aflat lângă locul unde parcăm mașinile.

Surse de apă sunt în ambele zone de intrare în defileu. În perioada ploioasă, putem găsi un izvor chiar la mijlocul Cheilor.

2. Numărul de trasee

În Cheile Turzii există peste 500 de trasee. Acestea sunt combinate, avem trasee pentru escaladă sportivă și trasee pe mai multe lungimi de coardă (cu asigurări fixe, cu asigurări mobile sau mixte). Accesul la trasee se poate face din poteca principală de vizitare a defileului, dar și din potecile adiacente situate pe ambii versanți.

3. Siguranța traseelor

Dacă este să dăm un calificativ legat de siguranță, vom acorda 4 din 5. Majoritatea traseelor de escaladă sportivă sunt bine amenajate, în ultimii ani au fost înlocuite majoritatea asigurărilor vechi și au fost îmbunătățite “topurile”. La majoritatea traseelor de escaladă roca este stabilă, însă la unele (preponderent cele din poteca principală) roca este cam “spălată”.

Un mare număr de trasee cu mai multe lungimi de coardă au fost și ele curățate și amenajate cu echipări noi. Există câteva care nu au fost amenajate și nici curățate, aceste trasee se parcurg foarte rar, abundă de vegetație și roca nu este stabilă.

Pentru informații despre trasee, amplasarea lor, accesul spre ele, siguranța lor și gradul de parcurgere, putem să ne informăm la Baza Salvamont aflată la intrarea dinspre localitatea Cheia.

4. Diversitatea traseelor

Traseele de escaladă din Cheile Turzii au un grad ridicat de diversitate. Găsim trasee dedicate celor ce vor să înceapă aventura lor verticală, dar și trasee unde cei mai experimentați doresc să-și încerce puterile.

Există foarte multe trasee de escaladă sportivă pentru începători, cu un grad scăzut de dificultate, foarte bine asigurate – spre exemplu zona “La Circ”.

Pentru cei experimentați, traseele de escaladă sportivă combină “fețele căzute” cu surplombe și tavane impresionante. Dificultatea și spectaculozitarea traseelor din Peștera Ungurească sunt recunoscute în lumea cățărătorilor.

Pentru cei care iubesc traseele cu mai multe lungimi de coardă, Peretele Uriaș îi așteaptă cu verticale de peste 200 de metri.

Turiștii care vor să guste adrenalina înălțimii, dar nu practică escalada, pot încerca traseul de Via Ferrata.

5. Frumusețea zonei și activitățile ce se pot desfășura în Cheile Turzii

Defileul Cheile Turzii combină verdele pădurii cu coloritul florilor, spectaculozitatea verticalelor cu molcomul apelor râului Hășdate. În versanții acestui defileu găsim peste 60 de peșteri, majoritatea de dimensiuni mici, cea mai mare atingând puțin peste 120 de metri. Întâlnim în Chei grohotișuri de dimensiuni impresionante, arcade și turnuri spectaculoase.

Descoperim peste 60 de specii de animale și păsări în zona defileului. Acvila de stâncă tronează peste acestea, fiind un simbol al acestei rezervații.

Plecând din Cheile Turzii putem parcurge trasee turistice spre alte zone superbe cum ar fi: Cheile Turului, Cheile Borzești și Cascada Ciucaș.

În Cheile Turzii se poate practica alergarea montană – există trasee ce se pretează acestui sport, trasee dificile care solicită la maximum rezistența și abilitățile atleților. Pe versantul stâng există zone de decolare pentru cei care doresc să încerce zborul cu parapanta.

În ultimul an s-a amenajat și o tiroliană, în zona dinspre localitatea Cheia, tiroliană care “pompează” adrenalina în inima multor turiști.

În sfârșit, drept concluzie, Rezervația Naturală Cheile Turzii este o zonă unde se poate practica escalada foarte bine și sigur. 

  • Acces – 4 din 5
  • Cazare – 2 din 5
  • Număr de trasee – 5 din 5
  • Siguranța traseelor – 4 din 5
  • Diversitatea traseelor – 5 din 5
  • Frumusețea zonei și activitățile ce se pot desfășura în Cheile Turzii – 4 din 5

Descoperă mai multe destinații de vis în revistele Outdoor Magazine și Ski Magazine. Le găsești aici.

Scris de: Vasile Cipcigan

Foto: Dan Izvoreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *